Tenis klub Buje - LIGA KRALJEVA

Liga kraljeva je teniska liga fiksnih parova. Broji 5 izdanja (2017., 2019., 2020., 2021. i 2022.), a u prošlogodišnjem izdanju natjecalo se 66 igrača i igračica sa područja Buja, Umaga i Novigrada.

Posebnost lige je što organizator određuje parove (uz suglasnost igrača) te je na taj način u velikoj većini mečeva rezultat neizvjestan. I samo dogovaranje mečava ulazi u organizacijske iznimke jer se igrači ne dogovaraju izravno, već organizator usklađuje mogućnosti i želje svih pojedinaca.

Gledajući sva 4 izdanja Lige (2017., 2019., 2020., 2021.), Diego Valenta je najuspješniji. Odigrao je svih mogućih 45 mečeva, i upisao 39 pobjeda (86%). Brojem pobjeda prešao je dosad najuspješnijeg Marka Mataiju (29/34 - 85%), koji je ove sezone pauzirao. Oboje su dvaput osvajači krune...

Ove godine (2022.) igrači su raspoređeni u dvije jakosne grupe - Liga kraljeva i Mix liga kraljeva. U prvoj su grupi uglavnom tenisači a u drugoj tenisačice i tenisači.

Ukratko pravila glase ovako:
parovi biraju kapetana, osobu koja će tijekom vikenda predložiti organizatorici termine kada njihov par može igrati toga tjedna; organizatorica dogovara susrete sa kapetanima i rezervira terene; prvi navedeni par na rasporedu po kolima je domaćin i on je dužan osigurani loptice (svaki par je 6 ili 7 puta domaćin), a teren se plaća razmjerno; bodovanje: Pobjeda - 3 boda, Pobjeda bez borbe - 2 boda, Poraženi (odigrani meč) - 1 bod, odgovoran za neodigrani meč - 0 bodova.

"Kraljevski zakonik" lige obrazlaže pravila djelom i zbog kojih je liga uspješna.

LIGA KRALJEVA 2022.

Objava: 25.09.2022.

Imamo kralja i kraljicu x2!

Jučer se veći dio sudionika lige okupio kako bi zajedno proslavili uspješan završetak teniske sezone, odigralo zajednički turnir i okrunilo najuspješnije. Velikodušni sponzori omogućili su da ničega ne fali, ni majici za svakog igrača, ni prekrasnih poklona za nagrađene, ni hrane i pića, a vrijedni članovi Marsel, Dori, Dime, Ana i Pino su sve to pripremili.

Posebne zahvale organizatora idu Tenis Klubu Buje na odličnoj suradnji i prilici, Bifixu na dugogodišnjoj podršci i Fagusu na velikom doprinosu. Veliko hvala zaslužili su i Bokun, Malo selo, 2QT Cosmetics, San Marco, Porto Savudrija, San Servolo, Lapis, Hios, Veralda, A.M. Auto, Brolo, Padel Umag, ReLab, Larix, Buro, Brele, Dori i Buoni Amici in Piazza.

Jučer je na jednodnevnom turniru po sistemu švicarac u 4 kola, najuspješnio bio Diego Valenta, a odmah iza njega sa istim brojem pobjeda Andy Trokter.

Po završtku dodjele nagrada, predstavnik igrača Elvis Čović uručio je vrijednu nagradu organizatorici lige Dei Valenta u znak zahvalnosti za izniman trud i nadasve uspješnu organizaciju Lige kraljeva. Uručunje je popraćeno burnim aplauzom!

Fotogalerija sa završnog turnira i dodjele nagrada - klikni ovdje

Nagrađeni nakon 4 mjeseca borbe u ligi su sljedeći:

MIX LIGA KRALJEVA:

1. mjesto Danijela – Krešo
2. mjesto Megi – Valentina
3. mjesto Erika – Sale

LIGA KRALJEVA:

1. mjesto Dea – Adrian
2. mjesto Pino – Sergej – Dime
3. mjesto Čovo – Bero

LIGA KRALJEVA 2022.

U Ligi kraljeva 2022 učestvuje 54 tenisača (plus nekoliko zamjena).

U dosadašnjem djelu Lige kraljeva najspješniji su Čovo – Bero, Gordan – Brele i Dea – Adrian u u MIX ligi Danijela – Krešo, Erika – Sale i Silvia – Michele...

Ligu kraljeva možete pratiti na fejsu Lige kraljeva
a ažurne rezultate i tablicu ovdje

Po završetku Lige ovdje će se objaviti svi relevantni podaci.

LIGA KRALJEVA 2022 - PAROVI

Diego Valenta - Simon Grbac
Tomislav Đurčević - Nikša Dragolin
Gordan Valenta - Ivan Brečević
Mario Župančić - Krešimir Kabelka
Elvis Čović - Marko Martinović
Nenad Peulić - Ivan Sever
Dea Valenta - Adrian Martin Frank
Danko Cindrić - Stjepan Tomljanović
Pino Valenta - Dimitrije Milutinović - Sergej Martinović
Hrvoje Livada - Andy Trokter
Mihajlo Bojić - Marko Tomić
Luciano Visintin - Josip Pejić
Mateo Brečević - Karlo Gospić
Michele Orzan - Luka Stipaničić

MIX LIGA KRALJEVA 2022 - PAROVI

Silvia Cindrić - Michele Orzan
Erika Medica - Aleksandar Ceko
Marsel Merdita - Maddalena Ladišić
Dragana Savić - Roko Goleš
Barbara Goleš - Viki Pijerov
Valentina Ranić - Bernic Margaret (Giorgio Balanzin)
Branka Dmitrović - Živko Dmitrović
Martina Rajčić Valenta - Dorotea Barbo
llona Šokac - Velibor Milošević
Olga Visintin - Tomislav Đurčević
Emma Altin - Milko Zec
Ana Kocijančić - Žarko Kostić
Danijela Šivak - Krešo Kabelka

KRALJEVSKI ZAKONIK - LIGA KRALJEVA

Liga kraljeva - KRALJEVSKI ZAKONIK - pdf

Preambula

Parovi su fiksni (prijedlog organizatora uz suglasnost igrača) kako bi lige bile što neizvjesnije tj. kako bi parovi bili što izjednačeniji. Cilj liga je igrati tenis i družiti se!

Kraljevski zakon 1 — EKIPE

Ekipa broji dva člana. Kod opravdane spriječenosti (npr. ozljeda), uključuje se treći „leteći" igrač. Ekipe su dužne odabrati svog kapetana te će njegov zadatak biti javljati se organizatorici s prijedlogom termina odigravanja meča. Ako ekipa odustane od natjecanja (put na Mjesec ili iz sličnih razloga), igrači se mogu priključiti drugoj ekipi kao zamjene, uz suglasnost organizatora. Igrači se mogu natjecati u dvije lige samo uz posebnu suglasnost organizatorice.

Kraljevski zakon 2 - ODIGRAVANJE MEČEVA

Mečevi se igraju jednom tjedno, načelno tijekom radnih dana (ponedjeljak - petak) nakon 17 sati ili po dogovoru. Obje ekipe (kapetani) predlažu termine organizatorici tjedan dana unaprijed (najkasnije tijekom vikenda). Ekipa koja ne može igrati toga tjedna, pravovremeno se mora javiti organizatorici s prijedlogom kada će odigrati previđeni susret. Mogući termin je bilo kada prije kraja predviđenog tjedna. Protivnička ekipa nije dužna prihvatiti drugi termin, ali se čvrsto sugerira na izlaženje u susret.

Sva komunikacija u vezi dogovaranja termina se odvija preko organizatorice kako bi organizatorica donijela pravilnu odluku o bodovanju u spornim situacijama.

U pravilu, krivac za neodigrani meč je onaj koji je manji broj mogućih termina predložio, ako nije drugačije dogovoreno. Ako organizator primijeti zlu namjeru, ima pravo kazniti obje ekipe za neodigrani meč.

Kraljevski zakon 3 - PRAVILA LIGE, BODOVANJE

Liga se igra po sistemu svatko sa svakim. Pobjednik je onaj koji osvoji dva seta (kod 1:1 igra se treći set) i osvaja tri boda. Poražena ekipa nagrađuje se s jednim bodom. Vrhovni teniski bogovi (Berini) odlučili su da zabranjuju neodigravanje mečeva. Zabranjuju!!! Kad bi se netko suprotstavio toj odluci biti drastično kažnjen, u prvom redu velikom nulom, a bogovi će smisliti i druge kazne. Ona jadna ekipa koja je "pobijedila" bez borbe dobit će 2 boda.

Skraćena verzija:

Pobjeda - 3 boda
Pobjeda bez borbe 2 boda; Poraženi (odigrani meč) - 1 bod
Odgovoran za neodigrani meč - 0 bodova

Kraljevski zakon 4 - „PARE NISU PROBLEM, PARA NEMA"

Učešće u ligu je 100 kuna po igraču (prima se cash i keks-pay). Teren se plaća razmjerno. Nečlanovi plaćaju dvostruku tarifu prema redovnom pravilniku Kluba. Domaćin (prvi naveden u rasporedu odigravanja) dužan je osigurati nove loptice za svaki meč.

Kraljevski zakon 5 — NAGRADE

Ekipa s najviše bodova osvaja titulu „Kraljeva" / „kraljice i kralja" i nagrađuje se drugim bogatim nagradama, između ostalog putovanjem oko svijeta u vlastitom trošku. Organizator preuzima obvezu animiranja sponzora kako bi nagradili ekipe koje su odigrale sve mečeve.

Kraljevski zakon 6 — „ONO SITNIM SLOVIMA..."

Na kraju lige, ako dvije ekipe imaju isti broj bodova, pobjednik će se odrediti prema broju dobivenih i izgubljenih setova.
Ako je i tada izjednačeno, gledat će se gem razlika.
Odigrani meč — računa se stvarna set i gem razlika.
Neodigrani meč - odgovornoj ekipi broji se MINUS 2 seta i MINUS 12 gemova Neodigrani meč: ekipi koja nije odgovorna za neodigrani meč broji se PLUS 1 set i PLUS 6 gemova.

Kraljevski zakon stupa na snagu danom donošenja, a toliko je dobar da bi trebao važiti još od stoljeća sedmog...