Posljednjih godina značajno dignuta kvaliteta teniskih terena, okolice i ponude. TK Buje je postao okupljalište sportaša.

TK Buje zadnjih godina

O novijoj povijesti TK Buje za istaći je da su predsjednici sa po dva mandata bili (od 2003. na ovamo) Edi Andreašić, Roberto Basiaco i Stojanka Puzigaća. Sadašnji predsjednik TK Buje je Simon Grbac.

U tom razdoblju značajno je povećana mogućnost zadržavanja članova u klubu nakon tenisa ulaganjem u prostor, inventar kao i ponudu za osvježenje (od kave, osvježavajućih pića itd). TK Buje usmjeren je iz čisto teniskog kluba u mjesto gdje se okupljaju i zadržavaju sportaši.

Poplava 18./19.09.2010. godine

Veliku štetu teniskim terenim i klubskim prostorijama napravila je poplava 18./19.09.2010. godine. Iznimno velika količina oborina poplavila je naš Klub. Nastala je ogromna šteta. Sva dokumentacija Kluba je uništena. Znatno su oštečeni teniski tereni, propalo je osam kubičnih metara tenisita, uništeni su i svi električni uređaji u klupskim prostorijama, kao i sav namještaj...
FOTO GALERIJA.

Tečaji osnova tenisa za odrasle i turniri singla za žene

Slijedeće što je za istaći je odluka vodstva Kluba da se poradi na animiranju odraslih za učlanjenje u klub. U tom pravcu su organizirani besplatni tečajevi osnova tenisa. O prvim godinama tečaja i takmičenja početnika (2013. godine) govori facebook stranica.

Početkom 2019. godine organiziran je tečaj osnova tenisa za dame. Vodili su ga Zemina Jercog i Pino Valenta. Po završetku istog je 20. 04. 2019. odigran odličan turnir kao završno druženje polaznika škole tenisa za odrasle. Članice kluba su se lijepo zabavile...
FOTO GALERIJA

Dana 22.05.2019. odigran je prvi ženski turnir u Bujama ikad!

Devet se mladih žena prijavilo na prvi ženski turnir u Bujama, kojim započinje povijest ženskog takmičarskog tenisa. Datum je važan jer je nakon održanog tečaja, te ovim turnirom, promjenjena struktura članstva u smislu da je u klubu uvijek veći broj pripadnica nježnijeg spola a time je i atmosfera uveliko veselija...
KOSTUR PRVOG TURNIRA

Dana 08.06.19. održan je četveroboj između muških teniskih ekipa iz Portoroža, Pazina, Novigrada i Buja!
Rezultati

Igrali smo i druge prijateljske mečeve sa TK Umag, TK Pazin, TK Novigrad, TK Pećine, TK Gorica te zadnji sa TK Bovec 3.-5.lipnja 2022. godine.

LIGA KRALJEVA

Svakako je za istaći i Ligu kraljeva (parovi) koju organizira članica Izvršnog odbora Kluba Dea Valenta. Započela je 2017. godine, sa prekidom 2018. te nastavila svake slijedeće godine. Posebnost lige je što Dea određuje parove (uz suglasnost igrača) te je na taj način u velikoj većini mečeva rezultat neizvjestan. I samo dogovaranje mečava ulazi u organizacijske iznimke jer se igrači ne dogovaraju izravno, već Dea jako uspješno usklađuje mogućnosti i želje svih pojedinaca. "Kraljevski zakonik" lige obrazlaže pravila djelom i zbog kojih je liga izuzetno uspješna. Ove godine su igrači raspoređeni u dvije jakosne grupe. FOTO GALERIJA

OSTALA TAKMIČENJA

Od takmičenja su značajni i Turniri singla - TK Buje open, koje se neprekinuto održavaju dugi niz godina i koje vodi veteran Čedomir Milevoj. Na turnirima osim domaćih igrača sudjeluju i igrači iz okolnih klubova. Svake se godine odigrava 8 turnira i Masters 8 najuspješnijih.

Turnir singla za dame - održava ih se 5 svake godine, nakon kojih slijedi Masters.

Ogroman doprinos kvaliteti teniskih terena i okolice

U ovom periodu napravljeni su i ogromni koraci, posebice posljednjih nekoliko godina, u dizanju kvalitete, što teniskih terena ali i klupskih prostorija i okolice

Od 2009. godine kontinuirano se radilo na dizanju kvalitete samih teniskih igrališta tako da se nakon nekoliko godina postigla visoka kvaliteta površina na kojoj se tenis igra.

Obnovljene su klupske prostorije, zatvorena je i dograđena terasa, obnovljen je krov klupskih prostorija, povećan je broj kupatila (dva), pokrivena još jedna terasa, popločana (tlakovac) neposredna okolica teniskih terena, a i značajan doprinos sigurnosti djece napravljen je ograđivanjem prostora oko rupe za otpadne vode, kao i "dvorišta" TK Buje i uzdignute terase uz teniske terene.

Zahvale idu članovima zbog kvalitetnog odaziva na radne akcije, vodstvu kluba, prijateljima kluba kao i Gradu Buje i gradonačelniku Fabriziu Vižintin.

O počecima TK Buje iscrpno je 2004. godine izvjestio jedan od osnivača kluba i dugogodišnji tajnik Stjepan Tomljanović.

POVIJEST TENIS KLUBA BUJE by Stjepan Tomljanović (senior)

U drugoj polovini svibnja 1985. godine, u dogovoru sa Marinom Papom, krenulo se sa osnivanjem TENIS KLUBA «BUJE». Osnovan je inicijativni odbor koji je 18.06.1985. održao sastanak na kojem je odlučeno da se 24.06.1985. godine održi Osnivačka skupština i osnuje Tenis klub Buje. Doneseno je Rješenje 04.11.1985. g. kojim je klub registriran kao neprofitna organizacija udruženje građana sa zadatkom promicanja i bavljenja tenisom žitelja grada Buje. Osnivači kluba su: Stjepan Tomljanović, Zvonko Biondić, Nevio Frontel, Milovan Kostić, Ronny Jušić, Živko Metikoš, Milan Livada, Marino Papo i Margita Belušić. Prvi predsjednik kluba bio je Marino Papo, tajnik Stjepan Tomljanović i blagajnik Margita Belušić. U prvom predsjedništvu bili su: Zvonimir Biondić, Ronny Jušić, Živko Metikoš, Nevio Frontel, Milan Livada i Milovan Kostić. U odboru kontrole bili su Tomislav Vuković, Milan Štrbac i Dean Sinožić.

Godine 1985. klub je uspio osposobiti dva tenis igrališta. Zahvaljujući pomoći Općine Buje i zanatske zadruge «Sloga» te dobrovoljnom radu članova, razasut je tenisit, postavljene linije i mreže.

Povodom Dana grožđa je 1985. odigran i prvi pionirski turnir, kojeg je osvojio Emanuel Rasberger (kasnije nastupao i na ATP Umag).

Godine 1986. organizirano je takmičenje ekipa radnih organizacija. Prvo mjesto pripalo je «Digitronu» za kojeg su nastupili Živko Metikoš i mladi Robert Frontel.

Trofej Praznika grožđa za pionire osvojio je Robert Jušić pobjedom nad Ivicom Tomljanovićem sa 6/2, 7/6.

Prvi seniorski turnir Trofej praznika grožđa uvjerljivo je pripao Stjepanu Tomljanoviću, koji je u finalu sa 6/1. 6/1 pobjedio Ronya Jušića.

Tijekom 1986. g. startala je i teniska škola za djecu sa 18 dječaka i 22 djevojčice.

Predsjednik kluba je 09.04.1987. postao Branko Posedel. Iste godine izvršen je iskop materijala te izvršeno betoniranje dvostrukog betonskog teniskog zida, čija je jedna strana podloge za trening, asvaltirana 1990. godine.

Još pri izgradnji prva dva igrališta bio je pripremljen i očišćen teren za četiri terena ali je Šumarija prilikom izgradnje nogometnog igrališta, materijal iskopan iza gola, odložila na našu pripremljenu podlogu, pa je tek 1991. g., zahvaljujući razumijevanju graditelja Istarskog ipsilona, ponovno očišćena podloga za dva nova igrališta, obzirom da su dva sagrađena bila premalo. Veliku pomoć je kod istog pružio Ronny Jušić.

Godine 1992. predsjednik kluba postao je Valter Dragolin za čijeg se mandata pristupa gradnji druga dva igrališta a zahvaljujući financijskoj podršci bujske privrede u vidu pasivne kamate i materijala.

Godine 1995. predsjednik kluba postaje Klaudio Belušić. Tijekom te godine dovršene su tribine, podignute klubske prostorije, dovedena struja i voda, te postavljena rasvjeta na dva igrališta.

Godine 1997. izgrađeno je spremište, podignuta nadstrešnica uz klubske prostorije, ofarbane tribine, prostorije, ogradni stupovi, klupe te nabavljene dvije nove mreže.

Godine 1998. ispod nadstrešnice postavljeni su stolovi i klupe te ofarbane prostorije.

Godine 1999., zahvaljujući donaciji i radu Robia Basiaca, na igrališta su postavljene dvije sudačke stolice i pregrade između novosagrađenih igrališta.

Godine 2000. predsjednik kluba postaje Giorgio Balanzin za čijeg je mandata zatvorena krovna konstrukcija nadstrešnice radi prokišnjavanja.

Dana 19.02.2003. godine za predsjednika kluba izabran je Edi Andreašić. Tijekom 2003. godine izvršeno je saniranje 120 m ogradnog zida, izravnani stupovi, zamjenjeno cca 500 kvadratnih metara ogradne mreže, ofarbani stupovi i prostorije.

U 2004. godini izvršena je sanacija krovišta klubskim prostorijama i izbetonirana druga strana teniskog zida. Funkcionalno je zatvorena nadstrešnica na koji način je dobivena kvalitetna zatvorena prostorija za klubske potrebe.

U proteklom periodu igrani su klubski turniri, pojedinačno i u paru, organizirani tradicionalni turniri povodom praznika grožđa za djecu i odrasle. Prijateljski mečevi igrani su sa TK Umag, TK Pazin, TK Novigrad i TK Pećine.

Veterani kluba nastupali su na takmičenjima HTS te igrali susrete Primorske i Istarske teniske lige.

Škola tenisa radila je sa prekidima. Kroz istu je do sada prošlo oko 200 djece raznih uzrasta. Rad sa djecom se nastavlja uz potrebu bolje suradnje sa školama.